Okategoriserade

E-ciggen – rökning på elektriskt vis

För den som vill sluta röka, kan livet te sig som ett verkligt inferno. Men det finns dock många hjälpmedel att införskaffa för att bli kvitt röksuget eller för att trappa ned. Ett av dessa sätt är att köpa en e-cigg istället för vanliga cigaretter eller sätta på sig nikotinplåster så fort suget tränger på. Denna produkt sägs ge en rad fördelar i jämförelse med traditionell tobaksrökning och du slipper ge dig iväg till specialisttandvård eller akuten på grund av förstörda tänder eller drabbade inre organ som tagit skada av all nikotin. Men är detta verkligen så sant som det är sagt, eller finns det också baksidor som tillverkarna försöker dölja när de marknadsför sina produkter? Vi ska försöka kika närmare på det.

Vad är en e-cigarett?

En e-cigarett eller en elektronisk cigarett som de egentligen kallas, är en cigarett som tänds på elektronisk väg och som har ett batteri som laddas. Det finns två olika typer av e-ciggar där den vanligaste är att man doserar vätska med eller utan nikotin som man sedan inhalerar. I den andra typen är vätskan doserad på förhand i form av kapslar eller liknande. Man använder sedan en medföljande förångare som gör att vätskan förångas och går att inhalera. Detta är en positiv fördel för den som vill sluta röka eller trappa ned, eftersom man får en känsla av att röka en vanlig cigarett men vätskan kan innehålla mer eller mindre nikotinhalt, vilket gör att du kan bestämma själv.

Luktfri ånga

Att röklukt sätter sig i både kläder, väggar och fingertoppar är det nog ingen som undgått och lukten är mycket svår att bli av med. Men med e-ciggens vätska som förångas, slipper du detta genom att den är i princip helt luktfri. En e-cigarett är därmed ett mer uppskattat alternativ till vanlig rökning, inte minst för familjemedlemmar som annars tvingas leva i den hemska lukten.

Finns det nackdelar med e-cigaretter?

Allt är naturligtvis inte guld och gröna skogar med e-cigaretter bara för att företagen vill ge den bilden. Med framsidor kommer även baksidor och en av dessa är att många som köper e-ciggar från okända företag, inte riktigt vet vad de stoppar i sig, trots att e-vätskan sägs vara ofarlig. Många menar att smakämnena i vätskan är så pass syntetiska att de kan vara farligare än nikotinet i en vanlig cigarett. Det är också lika negativt att röka e-cigaretter med hög nikotinhalt i vätskan, som det är att röka en vanlig cigg. En del menar till och med att e-cigaretterna kan fördumma dig. Det man bör göra är att köpa e-cigaretterna från en välkänd återförsäljare med gott rykte. Tyvärr finns ännu ingen kontroll över vad som stoppas i vätskorna eller den så kallade e-juicen.