Anti tobak & rökning

Mat som hjälper vid rökstopp

Alla som har försökt håller nog med om att det är svårt att sluta röka, och det kan då tyckas som att man har tillräckligt att kämpa med utan att också behöva kontrollera vad man äter. Men faktum är att rätt mat kan hjälpa till med rökstoppet och göra det lättare att stoppa undan cigaretterna. En vanlig anledning till att man undviker att sluta röka är dessutom att man är rädd för att gå upp i vikt, och rätt mat kan hjälpa med det också.your-20198_640

Ett faktum som kan hjälpa stort med rökstoppet är att viss mat får cigaretter att smaka gott, medan andra får cigaretter att smaka illa. Den mat som förbättrar cigaretternas smak är ofta den mat som traditionellt intas tillsammans med just en cigarett, till exempel kaffe, alkohol och kött. Det är därför bra att undvika denna mat under perioden då man försöker sluta röka. Istället ska man satsa på att äta den mat som får cigaretter att smaka illa, vilket framförallt är frukter, grönsaker och mjölkprodukter.

Att äta frukter och grönsaker i högre utsträckning hjälper naturligtvis även med rädslan över att gå upp i vikt. Forskning har nämligen visat att människor som slutar röka inte går upp i vikt så länge de håller en balanserad och näringsrik kost. Följ med andra ord kostcirkeln, och ät inte för mycket söt eller fet mat under perioden då du håller på att sluta, så behöver du inte vara orolig.

En annan viktig del av kosten vid ett rökstopp är vatten. Vatten bidrar nämligen till att transportera ut de gifter som har lagrats i kroppen under rökningen. Dessutom hjälper vattnet till med att stilla sötsuget genom att ge dig en mättnadskänsla, vilket kan göra det lättare att hålla en nyttig kost. Som en sista fördel för nya icke-rökare bidrar vattnet till att reglera blodtrycket. Vatten är med andra ord det bästa du kan stoppa i dig efter att du har slutat röka!

Om du känner att du behöver stöd för att skapa mat som är näringsriktig och som kan hjälpa dig när du har bestämt dig för att sluta röka, kan du gå in på Matklubben.se. Där hittar du mängder av recept, tips och råd.