Anti tobak & rökning

Rökning dåligt för munhälsan

Rökning är dåligt för hälsan på många sätt, inte minst för munnen. Många vet redan att rökning kan missfärga tänderna, men det är egentligen det minsta problemet som rökning kan orsaka i munnen. Rökningen kan också skada tandkött och slemhinnor. Det värsta är att rökningen kan dölja många av symptomen på skadorna, vilket gör att man invaggas i en falsk trygghet om att man har god munhälsa, och inte åtgärdar problemen i tid. Sambandet mellan rökning och dålig munhälsa har tydligt bevisats genom forskning, och rökare har färre och sämre tänder än en icke-rökare.Paro1

Att tänderna klarar sig undan skador förutom missfärgningen beror på att emaljen är så pass hård att den står emot tobaksröken. Det gör däremot inte vävnaden i munnen, det vill säga tandköttet och käkbenet. Dessa vävnader är de som håller tänderna på plats, och när de skadas kan det därför leda till tandlossning, parodontit. Det första tecknet på parodontit är normalt att tandköttet blir ömt och blöder. Om man röker kan man dock missa denna första varning på att man måste förbättra munhälsan, eftersom rökare har sämre blodcirkulation. Det kan göra att tandköttet ser friskt ut.

Om man inte åtgärdar problemen i ett tidigt stadium, börjar tandköttet dra sig tillbaka, vilket blottar tandhalsar. Benvävnaden kring tanden försvinner också sakta, och skador på benfästet uppstår. Som rökare kanske man inte märker av sjukdomsförloppet förrän det redan är långt framskridet, och tänderna har blivit mer rörliga.

När man väl upptäcker att man drabbats av parodontit är det bästa man kan göra för att behandla sjukdomen att sluta röka. De patienter som slutar röka har betydligt större chanser att behandla tandlossningen framgångsrikt och få en frisk mun igen. Du kan ta hjälp av din tandläkare för att både vårda munnen och få stöd för att sluta röka. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm kan du gå in på varden.se. Genom att sluta röka kan du också bli av med ett annat problem som är vanligt bland rökare, nämligen dålig andedräkt. Dessutom kommer din hälsa generellt att förbättras; inte bara munnen utan även lungor, blodcirkulation och hjärna kommer att tacka dig.