Anti tobak & rökning

Rökstopp inför operation

Rökare och andra nikotinbrukare bör sluta röka i god tid före operation. Det bästa är ju förstås att sluta röka även om man inte har en operation inplanerad. Då blir det inte så pressande att sluta röka före det att det att det blir aktuellt med en operation. Kanske kommer man inte att behöva ett kirurgiskt ingrepp om man slutar röka. Varför är det då så viktigt att sluta röka inför en operation? Ett rökstopp minskar helt enkelt risken för komplikationer. Därför bör rökare erbjudas rökavvänjning.

 

Rökningens påverkan på människokroppen
Rökning påverkar människokroppen på fler än ett sätt. En rökare syresätter sin kropp sämre och får med tiden nedsatt lungfunktion. Både rökare och andra nikotinister – som de som använder sig av tuggtobak, snusare och de som missbrukar, nikotintuggummin eller nikotinplåster – har sämre blodcirkulation och hjärtat fungerar sämre.

 

Ökad risk för komplikationer
På grund av rökningens och nikotinets sjukdomsalstrande effekter hos både rökare och andra nikotinberoende, föreligger det en ökad risk att drabbas av komplikationer. Det kan handa om efterföljande infektioner, dålig sårläkning och att man helt enkelt mister livet under själva ingreppet. Så komplikationer kan inträffa både under en pågående operation och efter det kirurgiska ingreppet.

Man's Fist Crushing Cigarettes

Man’s Fist Crushing Cigarettes

 

Rökstopp före en operation
Studier visar att det är bättre att sluta i mycket god tid före ett kirurgiskt ingrepp ska göras. Det medför helt enkelt betydligt lägre risker att drabbas av komplikationer både under och efter operationen. Det är verkligen något att tänka på för den som investerar i någon form av plastikkirurgi i Stockholm. Man önskar då säkert inte förstöra chanserna att läkas på bästa sätt efter ett sådant ingrepp bara för att man röker en brukar nikotin. För bästa resultat bör man ha varit rökfri minst 4 veckor före operationen, helst 8 veckor eller mer. Sedan rekommenderas att man förblir rökfri fram till 6 veckor efter ingreppet. Har man varit rökfri under alla dessa 10 till 14 veckorna är man nikotinfri sedan lång tid tillbaka och då vore det ju särdeles onödigt att börja igen, eller hur?