Anti tobak & rökning

Sluta röka

Tänk att vara rökfri. Att slippa bekymra sig i fall man har tillräckligt med cigaretter så att man klarar sig tills man hinner till affären, eller ej. Tänk att vara fri från det beroendet. Att bara vara och så mycket pengar man sparar. För att inte tala om att slippa bli rynkig i förtid, rökhostan och slemmet i halsen…

Genom att sluta röka vinner man mycket mer än att vara fri från cigaretter och nikotinberoendet. T.ex. slipper man köpa fasadbelysning för att man ska kunna vara ute på kvällarna och röka.

 

Direkta vinster
För det första får man en bättre andedräkt. Kläderna håller sig fräscha längre än en dagens första cigarett. Ens medmänniskor slipper känna oset från cigaretter som sätter sig i kläder, hår och mun. Efter en storstädning i bostaden är röken, även den som sitter i textilier och möbler utvädrad. Hemmet blir betydligt fräschare än då det var inrökt.

I Quit smoking..Never Going Back

I Quit smoking..Never Going Back

 

Långsiktiga ekonomiska vinster
Den som redan från rökstoppet lägger undan pengar motsvarande vad ett cigarettpaket kostar multiplicerat med kostnaden för det antal cigarettpaket man rökte per vecka, sparar en ganska bra slant årsvis. Här finns tusenlappar att tjäna för den som är storrökare.

Att sluta röka inomhus ökar också värdet på bostaden. Det vill säga, marknadsvärdet för två likvärdiga bostäder är högre för den som inte är inrökt.

 

Hälsofördelar
För att inte glömma hur ett slutgiltigt rökstopp påverkar hälsan på ett positivt sätt. Den som slutar röka förväntas till exempel förlänga sitt liv med ytterligare 10 år. En rökare som varit rökfri i mer än 10 år har halverat risken för att få lungcancer med 50 % jämfört med om denne fortsatt röka. Rökhostan försvinner gradvis i takt med att flimmerhåren åter växer ut och med det så minskar slembildningen. Blodcirkulationen blir bättre och risken att drabbas av andra cancerformer än lungcancer minskar liksom att drabbas av stroke.

På Sluta-röka-linjen får du svar på det mesta kring rökavvänjning. För den som undrar finns det finns olika tekniker att sluta röka. Till det viktigaste hör att uttala sin avsikt att sluta röka och hålla motivationen uppe.

Det snabbaste sättet att sluta röka är att göra det tvärt och inte förhala det genom nedtrappning. Fast alla är olika finns det en teknik som passar alla. Redan efter 48 timmar är man nikotinfri. Så vad finns det att vänta på?